מאמרים

כיצד תכינו את ילדיכם הרגיש מאוד לחג פורים

ילדים רגישים מאוד | חג פוריםילדים רגישים וחג פורים

.
.

מאת: דיאנה חודורקובסקי סיגל, תרפיסטית באומנות

חג פורים מתקרב וכבר ניתן להבחין בסימניו הראשונים: דוכנים עם תחפושות ססגוניות, מאפיות מציעות אוזני אמן בכל טעם, ילדי גנים שרים שירי פורים ומתכוננים למופע בפני ההורים. מדובר בחג נפלא, חשוב מבחינה הסטורית, מאוד שמח באופן חגיגתו. ובאמת, רוב הילדים מאוד נהנים ומחכים בהתרגשות לחגיגות. גם חלקם מילדים רגישים מאוד אוהבים חג פורים, אבל עבור חלק אחר, החג הזה יכול להפוך לסיוט של ממש.

 לאון קיפניס בשירו "חג פורים" מספר מדוע החג הזה כל כך אהוב על ילדים ומבלי להתכוון, מסכם גם את רשימת ה"מלכודות" עבור ילדים רגישים מאוד, כל מה שיכול להביא את הילד למצב של גריית יתר (ז"א שמערכת העצבים הוצפנה ואינה יכולה לשאת עוד גירויים).

  השיר הולך כך:

חג פוריםחג פוריםחג גדול ליהודים

מסכותרעשניםשירים וריקודים

הבה נרעישהרש רש רש

הבה נרעישהרש רש רש

ברעשנים !

מסכות:

ילדים רגישם רבים סובלים מרגישות עורית למגע בדים ומרקמים וכן תחושותיהם הגופניות עוצמתיות יותר. זה קורה בגלל שמוחם מעבד את המידע שקולטים החושים באופן מדוקדק מאוד, הם גם ערים יותר ומודעים יותר לכל הניואנסים של חוויה גופנית (חיובית כשלילית). בדי התחפושת הסינטטים, מסכות על הפנים יכולים לגרום לתחושות לא נעימות ואף לכאב. כתוצאה מכך עשויה להופיע התנהגות "מוזרה, לא מקובלת ולא פרופורציונלית לסיטואציה" על פניו. התנהגות מתפרצת בעקבות גריית יתר (צעקות, בכי, חוסר שקט, תוקפנות) או התנהגות של נסיגה (רצון לפרוש, לעזוב את החגיגה, כאבי בטן). כל אלה תוצאות של גריית יתר. אצל ילדים קטנים בגילאי הגן יכול להופיע פחד מליצנים, שהוא אחד הפחדים התפתחותיים, המוכרים ונחשבים לנורמטיבים ברוב המקרים. אצל ילדים רגישים מאוד עוצמת הפחד וביטויו יכולים להיות חזקים מאוד, במיוחד אם מנסים להפתיע אותם בתחפושת לא מוכרת ובליווי קולות.

לגבי התחפשות של עצמם ילדים רגישם עשוים להגיב באופן שונה זה מזה: יהיו כאלה שיתקשו להתחפש בגלל הסיבות שפרטטתי. אפשר לנסות להכין תחפושת בבית שעונה על צרכיו, אפשר לתת לו משהו סמלי להחזיק ביד ואפשר … גם לא להתחפש! חשוב להראות יצירתיות וגמישות, להציע אפשרויות אבל לא ללחוץ.

רעשנים

חלק מילדים רגישים מאוד סובלים מאוד מרעש, במיוחד אם מדובר ברעש חזק מידי, פתאומי או מתמשך."הבה נרעישה רש רש רש ברעשנים"זאת לא קראיה מתאימה לילדים רגישים. אך יש ילדים רגישים מאוד מבלבלים מאד: הם נהנים לייצר רעש בעצמם, לצעוק, לדפוק, לשמוע מוסיקה בעוצמה גבוהה והרעש הזה לא מפריע להם כלל. לעומת זאת אם יחשפו לרעש מן הסובבים, יגיבו במצוקה. אחד ההסברים תמון ביכולתם לשלוט בעוצמה ומשך הרעש, מה שלא קורה כשרעש מגיע מהסביבה. הסבר נוסף יכול להתייחס לחוסר מודעות והעדר נסיון במה שקשור לסף סיבולת אישית של הילד. ההבנה הזו בדרך כלל מגיעה עם הגיל (ילדים רגישים פיקחים מאוד). ילד כזה יכול למשל להנות במסיבה מרעישה, לקחת בה חלק פעיל, אך פתאום וללא התרעה מראש הוא מתחיל להפגין התנהגויות של "נסיגה" או "התפרצות" על פניו ללא שום סיבה.

ילדים רגישים מאוד נבהלים בקלות בגלל רעש פתאומי. פיצוצים בלתי פוסקים של קבצונים, הנשמעים מכל עבר, יכולים להציק להם מאוד. בתקופה הזו הילדים יכולים להיות יותר דרוכים, לא רגועים ולהמצא במצב של חוסר שקט כללי.

שירים וריקודים:

ילדים רגישים מאוד שונים זה מזה. חלקם יהנו ישתתפו במסיבת תחפושות, ישירו וירקדו, גם אם בסוף המסיבה יגעו למצב של גריית יתר. חלק מהילדים יהססו בהתחלה, מכוון שהם חייבים לבדוק את השטח, לראות אם המקום בטוח היום עבורם, ירצו להרגיש אינטואיטבית את הסיטואציה. אלה הם הילדים שתמיד נצמדים להורה בתחילת המסיבה, אך כעבור זמן מה משתחררים, משתלבים ונהנים.

יהיו גם כאלה שיעמדו בכניסה לגן ויסרבו להכנס, כאלה שיסגרו אוזניים, יצמדו להורה, יכנסו מתחת לשולחן או יבכו. שום שיכנוע להכנס פנימה לא יעזור. במקרים כאלה עדיף לא להכריח ולהיות יצירתיים: לשבת בפתח של הדלת או בפינה רחוקה מן הרמקולים כדי בכל זאת לראות את המסיבה.

ילדים בגיל בית ספר:

בנוסף לאותם מכשולים שתיארתי, ילדים בגיל בית הספר יכולים להתקל במכשולים נוספים:

חצר בית ספר הומה אדם, מוזיקה רועשת לאורך כל היום, ילדים שמתרוצצים, משפריצים ספריים, פיצוצים של קבצונים. כל אלה יכולים לגרום גם לילדים גדולים, גרית יתר ולהביא לקריסה. כאמור, רגישות גבוהה היא טמפרמנט, לכן לא ניתנת לשינוי עם הגיל.

לעתים בתי ספר משתתפים בתהלוכת "עדלאידע" עירוניים. עבור חלק מילדים רגישים מאוד זה יכול להיות קשה עד בלתי נסבל (הצפיפות, הרעש, חמסין לעתים, להמצא בתחפושת לאורך זמן וכו). במקרים כאלה חשוב לשוחח עם ילד באופן גלוי, לבדוק אתו מה הוא רוצה, יכול ומוכן לעשות. גם כאן יצירתיות וגמישות יעזרו. חשוב למצוא עם הילד את הפשרה שהכי מתאימה לצרכיו. ללמד להכיר את גופו ולעשות פסק זמן על מנת למנוע גריית יתר.

חשוב מאוד לציין, שגם ילדים הסובלים מביישנות או חרדה, ילדים עם קושי בויסות חושי או הפרעות קשב יכולים להראות תגובות דומות (גם אם מדובר במקור שונה לגמרי להתנהגותם), אפשר להעזר בטיפים האלה ולנסות להבין ולעזור לילדים לעבור את חג פורים אם לא בשמחה, אז לפחות בשלום.

אם ברצונכם לבדוק האם ילדיכם הוא רגיש מאוד, אתם מוזמנים למלא שאלון לאבחון עצמי.

חג פורים שמח!

.

דיאנה חודורקובסקי סיגל

 תרפיסטית באומנות, יועצת חינוכית M.A.

מתמחה בעבודה עם ילדים רגישים מאוד

Dsigal23@gmail.com | https://www.facebook.com/yeledragish/

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s